Picture: Greenlight Digital office in London.

The BRE Biophilic Office is a research project led by BRE (Building Research Establishment) and Oliver Heath Design, with the support of Interface.

Spanning two and a half years, the project will aim to refurbish an entire floor of an existing building, using a variety of biophilic design methods to assess the value nature-inspired design brings to the wellbeing and productivity of office workers.  In the first year, current working conditions will be analysed and the office refurbished. Year two will focus on analysing the impact that The Biophilic Office has on workers.

Following research when developing a range of flooring collections inspired by the natural world, Interface found that employees who work in environments with natural elements report a 15% higher level of wellbeing, are 6% more productive and 15% more creative overall.

While many of us are aware that biophilic design can have a beneficial impact in the workplace, there is currently no comprehensive evidence that draws conclusions from a work study.  It is hoped that the key findings of this project will be instrumental in encouraging designers and architects to incorporate biophilic design into their work.

Read the full article at https://www.mygreenpod.com/